Kinderopvangcentra verbreken lopende contracten vanwege personeelsgebrek

Enkele kinderopvangcentra in ons land, waaronder het grote Partou, hebben lopende contracten met ouders moeten verbreken wegens personeelsgebrek, waardoor ze niet meer aan de kwaliteitseisen konden voldoen. Dat bevestigt Emmeline Bijlsma, directeur van de brancheorganisatie voor de kinderopvang BK na een bericht van RTL Nieuws. Er kunnen inmiddels vele tientallen kinderen niet meer worden opgevangen, zegt ze. "Op het totaal van 823.000 kinderen is het nog heel weinig, het zijn incidenten, maar het is verschrikkelijk. De ouders zitten met de handen in het haar."

De organisatie heeft ook al gewaarschuwd voor het veel goedkoper maken van de opvang, zoals in het regeerakkoord staat. "Dan krijg je nog meer vraag. We kunnen daar alleen aan voldoen als er een programma komt om ons daarmee te helpen."

10.000 meer kinderen

Aankomende contracten werden ook al hier en daar afgehouden door de kinderopvangen, omdat ze niet meer haalbaar zouden zijn. Ook worden centra niet meer uitgebreid, hoewel er nu toch 10.000 kinderen meer zijn om op te vangen dan vorig jaar. Verder zijn er wachtlijsten. "We proberen dit allemaal met man en macht te voorkomen, we willen altijd klaarstaan, zoals nu ook tijdens de lockdown."

Voor het omlaagbrengen van sommige kwaliteitseisen is misschien wel wat te zeggen, aldus Bijlsma. Er wordt ook al wel naar gekeken en sommige regels zijn ook al tijdelijk versoepeld. Het zou dan echter alleen moeten gaan om eisen op bijvoorbeeld administratief gebied en dergelijke, dingen die "niet per se kwaliteitsbevorderend" zijn. "Maar het is een serieus vak, je begeleidt kinderen in hun ontwikkeling, de eisen daarvoor zijn terecht hoog."

Door: ANP