Normal_zwangerschapstest

Donderdag 27 januari behandelt de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van D66 om de verplichte bedenktijd bij een abortus af te schaffen. Vrouwen die onbedoeld of ongewenst zwanger zijn moeten nu vijf dagen nadenken of ze de zwangerschap écht willen afbreken. De afschaffing ervan wordt al jaren vermeden, omdat CDA en ChristenUnie ertegen waren. Nu abortus een vrije kwestie is in het regeerakkoord, kan er Kamermeerderheid voor afschaffing stemmen. En dat gebeurt waarschijnlijk ook. Dit meldt de Volkskrant. 

Pia Dijkstra diende vorig jaar, toen ze nog in de Kamer zat, het wetsvoorstel in. Ook Lilianne Ploumen van PvdA en Corinne Ellemeet van GroenLinks dienden een motie voor het afschaffen van de bedenktijd in. Tegenstemmers waren Denk, SGP, ChristenUnie en CDA. Nu ‘aanhangige initiatiefvoorstellen’ over medisch-ethische kwesties vrije kwesties zijn, kan elk Kamerlid zelf voor of tegen een voorstel kan stemmen.

Langer ter discussie

De Wet afbreking zwangerschap, die beter bekendstaat als de abortuswet, staat al langer ter discussie en dan zijn er vooral bedenkingen over de verplichte bedenktijd van vijf dagen. Een onderzoek uit 2005 laat zien dat de bedenktermijn onnodig voor extra stress zorgt en dat vrouwen deze liever kwijt dan rijk zijn.

Door: Nationale Zorggids