Logo_logo_logo-issuemakers

De Issue Award 2022 is gisteren uitgereikt aan Eva González Pérez voor haar inzet voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en voor de impact die zij hiermee gemaakt heeft. Eva Gonzaléz Peréz heeft deze award te danken aan de vasthoudendheid waarmee zij dit onderwerp is blijven agenderen en waarmee ze journalisten en Kamerleden wist te mobiliseren om haar activiteiten te ondersteunen. De Issue Award wordt sinds 2010 elk jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die het afgelopen jaar op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen. Dit meldt Issuemakers. 

Advocate Eva González Pérez houdt zich al bijna 7 jaar bezig met de zaak, waarin ze veertig ouders bijstaat die slachtoffer zijn van de affaire. Na in 2017 een zaak te hebben gewonnen voor een cliënte in 2017 bij de Raad van State, liepen onderhandelingen met de Belastingdienst spaak. Daarop heeft de advocate Pieter Omtzigt benadert, waarna de eerste Kamervragen over het onderwerp zijn gesteld.

Slachtoffers centraal

Deze Kamervragen en de bijbehorende antwoorden leidden uiteindelijk tot de media-aandacht, waardoor de afgelopen jaren steeds meer informatie over de affaire naar boven is gekomen. Haar cliënten zijn inmiddels – deels – gecompenseerd voor het leed wat hun is aangedaan, maar González Pérez blijft zich inzetten voor de slachtoffers. De jury prijst de manier waarop González Peréz’ in haar werk de slachtoffers centraal stelde, waardoor het publieke debat daardoor niet langer om cijfers maar om échte mensen ging.    

Genomineerden 

De andere twee genomineerden waren Jason Bhugwandass met zijn agendering van problemen in de gesloten jeugdzorg en Marnix Geus met zijn initiatieven rondom daklozenopvang. 

Door: Nationale Zorggids