Haagse Moeders Informeren Moeders-programma wordt uitgebreid

Het programma Moeders Informeren Moeders in Den Haag wordt uitgebreid. Dankzij een extra financiële impuls van de gemeente en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ worden twee extra coördinatoren ingezet. Zo kunnen nog meer moeders en aanstaande moeders aan elkaar worden gekoppeld en begeleid. Moeders Informeren Moeders (MIM) is een ondersteuningsprogramma voor zwangere vrouwen en moeders met kinderen tot 4 jaar die onzeker zijn over de opvoeding en/of weinig ondersteuning ervaren vanuit hun eigen omgeving. Dat meldt Gemeente Den Haag.

Je eerste kind kan onwijs veel vragen. Dan is het in sommige gevallen fijn om te kunnen praten met iemand die het allemaal al eens heeft meegemaakt en misschien wel tegen dezelfde dingen aanliep.

De vrijwilliger en MIM-moeder delen zoveel mogelijk dezelfde achtergrond en interesses, waardoor zij letterlijk en figuurlijk vaak dezelfde taal spreken. MIM heeft momenteel een diverse groep van meer dan 160 vrijwilligers: jong en oud en uit ongeveer 45 landen. Een andere kracht van MIM is dan ook het aanbod aan taal en cultuur en het kunnen overbruggen van een cultuurkloof. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid is blij met de financiële impuls van VGZ.

Meer zelfvertrouwen en sociale contacten

Het initiatief bestaat sinds 2014 en voorziet in een grote behoefte, zo bleek afgelopen najaar tijdens een tussentijdse evaluatie. Met de begeleiding worden veel moeilijk te bereiken doelgroepen, zoals anderstaligen en laaggeletterden, alsnog geholpen. Het zelfvertrouwen (als opvoeder) van moeders blijkt te zijn vergroot en hun sociale netwerk uitgebreid. Hierdoor zijn ze beter in staat en voelen zich gesteund om zelf voor hun baby te zorgen. Ze zijn daarmee minder afhankelijk van deskundigen voor de opvoeding en verzorging van de baby.

Blij met succesvolle aanpak en waardering van moeders

Cas Ceulen, Chief Health Officer a.i. bij Coöperatie VGZ: "We zijn erg blij dat we dit mooie initiatief een extra impuls kunnen geven. Het fijn om te zien dat deze aanpak werkt en door deelnemers zo gewaardeerd wordt. Het helpt bovendien aan onze doelen van een gezonder Nederland en de zorg verder te ontlasten. En het sluit prima aan bij de warme band die we hebben met de gemeente en inwoners van Den Haag, onder andere via de gemeentepolis."

Door: Nationale Zorggids