Gedupeerden Toeslagenaffaire melden zich na aangifte bij advocaat

Tientallen gedupeerden van de Toeslagenaffaire hebben zich bij advocaat Anis Boumanjal gemeld nadat maandag bekend werd dat hij namens drie personen aangifte doet wegens discriminatie door ambtenaren van de Belastingdienst. Zij willen zich graag aansluiten bij de aangifte, meldt de advocaat dinsdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorig jaar bekend geen aanleiding te zien om strafrechtelijk onderzoek te doen. Zo was niet vast te stellen dat ambtenaren opzettelijk zouden hebben gediscrimineerd. Volgens Boumanjal is een recent onderzoek van accountantsbureau PwC echter reden om dit strafrechtelijk onderzoek alsnog uit te voeren.

Moedwillig discrimineren

Uit het onderzoek van PwC blijkt volgens de advocaat dat individuele ambtenaren handmatig gegevens over etnische identiteit en religie hebben toegevoegd aan het fraudeopsporingssysteem van de Belastingdienst. Volgens de ambtenaren zouden dit risicofactoren zijn voor fraude. Daarmee zouden zij moedwillig discrimineren, aldus de advocaat.

De drie gedupeerden die Boumanjal nu vertegenwoordigt, zijn twee ouders die slachtoffer zijn geworden in de Toeslagenaffaire en de eigenaar van een gastouderbureau dat van fraude is beschuldigd. De komende tijd zullen de gegevens worden verzameld van alle gedupeerden die willen aanhaken.

Door: ANP