Normal_zwanger

De nieuw opgerichte Moederraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat zorgverleners een paar keer per jaar  adviseren over de behoeften van kwetsbare zwangeren en de hulp die zij nodig hebben. De raad bestaat uit moeders die  tijdens hun zwangerschap kampten met psychiatrische of psychosociale problemen, verslaving, schulden, dakloosheid of vrouwen die tienermoeder zijn geweest. Dit meldt het Albert Schweitzer ziekenhuis. 

Voor kwetsbare aanstaande moeders, is het lastig om het beste uitgangspunt te bieden, zegt gynaecoloog Bettina Akerboom. Haar ziekenhuis zit al in het regionale verbond ‘Ketenzorg Kwetsbare Zwangeren’, waarin wordt gepoogd om deze doelgroep in kaart te brengen en waar nodig van extra ondersteuning te voorzien. De nieuwe Moederraad moet de beste zorg nog beter in kaart helpen brengen.

Ideeën toetsen

In februari vond de eerste bijeenkomst plaats. Het is de bedoeling om eens in de paar maanden met zes tot tien deelnemers bij elkaar te komen, bestaande uit ervaringsdeskundigen en zorgverleners. “Wij kunnen dan onze ideeën over goede zorg toetsen bij de doelgroep die het allemaal zelf al eens heeft meegemaakt. En de moeders kunnen ons vertellen wat wij misschien over het hoofd zien vanuit onze positie”, legt ouderbegeleider Patricia Claassen uit.

Vrouwen die willen deelnemen aan de Moederraad in het ASZ kunnen zich aanmelden bij Claassen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky