Normal_normal_baby_pasgeboren_geboorte

Sinds begin februari komen er meer meldingen van besmettingen met het rotavirus binnen dan normaal rond deze tijd. Omdat er in 2020 geen rotavirusseizoen was, lijkt het erop dat meer kinderen hier nu gevoeliger voor zijn. Ziekenhuizen zitten hierdoor vol met kindjes met een ontstoken maag en darmen. Het virus uit zich vooral bij kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het rotavirus is zeer besmettelijk en leidt tot diarree, overgevingen en soms tot uitdroging en uitvallende organen. Bijna alle kinderen tot 5 jaar raken ermee besmet. Er is een vaccin hiertegen beschikbaar, maar doordat voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de beslissing om deze op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma aan zijn opvolger wilde overlaten, kunnen kinderen dit vaccin nog niet krijgen. 

Dit jaar heeft het geen zin meer, maar hopelijk zijn de vaccins volgend jaar wel beschikbaar voor alle kinderen. Als het aan de Gezondheidsraad ligt, gebeurt dan in ieder geval zo snel mogelijk. En het ministerie van Volksgezondheid zegt de adviezen van de raad zo goed als mogelijk op te volgen. Het grootste probleem is geld. Vaccinatie van alle kinderen is niet kosteneffectief, dus de prijs van de vaccins moet nog dalen.

Ziekenhuisopnames door rotavirus

Gemiddeld komen jaarlijks zo’n 3.600 kindjes hierdoor in het ziekenhuis te liggen. Door het rotavaccin voor alle jonge kinderen beschikbaar te maken, kunnen 1.930 tot 3.389 ziekenhuisopnames per jaar worden voorkomen. Het komt niet vaak voor dat kindjes aan de gevolgen van het virus overlijden, maar het gebeurt wel. Jaarlijks sterven vijf tot zeven kindjes in Nederland door rota.

België, Duitsland en de Verenigde Staten vaccineren alle baby’s met het rotavaccin en in die landen is het risico op ernstige diarree aanzienlijk kleiner. De verwachting is dat vaccinatie van alle baby’s zorgt voor een vermindering van ziekenhuisopnames tot 85 procent.

Te vroeg geboren

Kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben, of aangeboren afwijkingen hebben lopen extra risico op het rotavirus en krijgen het drankje al wel. De vaccinatie is ook beschikbaar op eigen kosten (ongeveer 70 euro), via de huisarts of GGD. Een kind dat gevaccineerd is, is minstens twee jaar lang beschermd tegen ernstige ziekte door infectie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky