Normal_rechtspraak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op donderdag 17 februari 2022 een celstraf geëist van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen een 53-jarige man uit Zaanstad. Hij zou zijn drie maanden oude baby vorig jaar maart door elkaar hebben geschud. Volgens het OM maakt de man zich hiermee schuldig aan poging tot doodslag. Dit meldt het Openbaar Ministerie. 

Op 28 maart 2021 ontving de politie een melding dat een bijna 3 maanden oude baby door elkaar zou zijn geschud. Eenmaal ter plaatse toont de moeder van het kindje een filmpje aan de agenten, waarop te zien is dat de vader de baby meermalen op een kussen op de bank gooit en vervolgens hard en heen en weer schudt. Dit duurt ongeveer een halve minuut. De man werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en de baby belandde in het ziekenhuis.

Overmacht

De officier van justitie zei tijdens de zitting donderdag dat het nauwelijks voor te stellen is dat een vader zijn eigen kind zó in gevaar brengt. Maar toch is het gebeurd. “Moeder werd wakker van het geluid van haar kind, pakte haar telefoon, activeerde de camera en nam op wat er gebeurde.” De vader verklaart achteraf dat de baby aan het huilen was en dat hij daar niet tegen kon. Hij zou helemaal gek worden van het gehuil en uit overmacht hebben gehandeld. Hij zegt spijt te hebben van zijn handelen, maar legt de schuld grotendeels buiten zichzelf. De officier van justitie stelt dat een beroep op overmacht hier niet opgaat.

Bewust van consequenties

Voor nu lijkt het kindje er niks aan over te hebben gehouden. Uit de verklaring van de forensisch arts blijkt dat de aard en de heftigheid van de (repeterende) krachtsinwerkingen bij een kind van deze leeftijd kunnen leiden tot zeer ernstig of zelfs fataal hersenletsel. Het OM gaat er niet vanuit dat de man zijn kind moedwillig heeft willen doden. Wel heeft hij willens en wetens het risico op een fatale afloop op de koop toegenomen, ondanks eerdere waarschuwingen dat hij voorzichtig om moest gaan met de kleine baby. De verdachte was zich dus bewust van de eventuele consequenties en daarom acht het OM poging tot doodslag bewezen.

De verdachte is wel verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Het OM eist een celstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. En daaraan zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld zoals voorgesteld door de reclassering, zoals meldplicht, behandeling en door jeugdzorg begeleid contact met zijn zoon.

Over twee weken doet de rechtbank een uitspraak.

Door: Nationale Zorggids