Normal_vaccineren_inenten_baby

De vaccinatiegraad onder baby’s is iets teruggelopen. Dit stemt het RIVM enigszins ongerust en blijft alert op de vaccinatiecijfers onder baby’s en kinderen. Ook kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC maakt zich nog geen zorgen, maar waarschuwt voor een trend. Dit meldt RTL Nieuws. 

Als de vaccinatiegraad aanhoudend daalt, is dit een verlies voor de gezonde en veilig ontwikkeling van kinderen, zegt Kuijpers. Volgens de kinderimmunoloog zijn mensen inmiddels vergeten hoe ernstig een mazelenepidemie bijvoorbeeld kan zijn. Kinderen kunnen hieraan sterven als ze er niet tegen ingeënt zijn. Vroeger, voor de inenting tegen mazelen, was de kans dat een kindje hieraan overleed 1 op de 1.000.

Luxe-kwestie

“Dat zijn getallen waarbij je denkt: vaccineren, doen! Wij hebben het enorme voordeel in Nederland om daar bescherming tegen te krijgen”, aldus Kuijpers. Hij noemt het dan ook een luxe-kwestie om ervoor te kiezen om kinderen niet tegen deze en andere ziektes te beschermen. In ontwikkelingslanden hebben ze die keuze niet, want er is geen vaccinatieprogramma.

Door: Nationale Zorggids