Normal_kraamzorg_beschuit_met_muisjes_roze_geboorte

Bo Geboortezorg heeft in een brief aan minister Ernst Kuipers voor Volksgezondheid aandacht gevraagd voor betere arbeidsvoorwaarden voor kraamverzorgenden. De brancheorganisatie wil dat kraamverzorgenden een loonsverhoging krijgen, maar daarvoor is extra geld nodig van de overheid. Daarom vraagt het Kuipers om het budget voor 2022 uit te breiden met 9 miljoen euro. Dit meldt Bo Geboortezorg. 

Het aantal geboortes in 2021 lag 6 procent hoger dan in het eerste coronajaar. Tegelijkertijd steeg de capaciteit van kraamverzorgenden, die vóór corona ook al kampten met personeelstekorten, niet. Iedere dag weer kampen kraamorganisaties met problemen bij het vullen van de roosters, zegt Bo Geboortezorg. Om de roosters te kunnen blijven vullen, moet het voor potentiële kraamverzorgenden aantrekkelijk blijven om een baan in de sector te vinden. Bovendien is een aantrekkelijke sector belangrijk voor het behoud van de bestaande kraamprofessionals. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden spelen hierin een grote rol.

Cao Kraamzorg

In 2022 zijn de cao-onderhandelingen begonnen. Ondanks dat er in 2021 al extra geld beschikbaar is gekomen, is dit volgens Bo Geboortezorg niet genoeg om de juiste erkenning aan professionals in de geboortezorg te geven. Daarnaast zijn de in 2021 verhoogde tarieven en 1,7 procent voor het verbeteren van de financiële situatie van de sector niet meer voldoende, onder meer door de hogere pensioenpremie en de gemaakte coronakosten. De brancheorganisatie vraagt daarom aan Kuipers om het budgettair kader in 2022 uit te breiden met 9 miljoen euro.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky