‘Verhogen tabaksbelasting kan babysterfte wereldwijd terugdringen'

Een studie van het Erasmus MC in samenwerking met het Imperial College in Londen laat zien dat het verhogen van de belastingen op tabak wereldwijd een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van babysterfte. De onderzoekers pleiten ervoor dat kinderen overal ter wereld rookvrij moeten kunnen opgroeien. Dit meldt het Erasmus MC. 

In 2018 hadden 182.000 babysterftes voorkomen kunnen worden als ieder land de WHO-richtlijnen voor belastingen op tabak had gevolgd. Dit aantal loopt bijna 50.000 op als kinderen tot 1 jaar worden meegerekend. Vooral in lage- en middeninkomenslanden kan nog veel vooruitgang worden geboekt, stellen onderzoekers van het Erasmus MC. De belasting op sigaretten en tabak ligt lager dan in rijkere landen en in deze landen sterven ook meer baby’s.

Vroeggeboorte

Hogere belastingen moeten leiden tot minder rokers. Want roken is gevaarlijk voor het (ongeboren) kind. Vroeggeboorte is een mogelijk gevolg van roken tijdens de zwangerschap en roken erna kan leiden tot ernstige luchtweginfecties, astma en zelfs wiegendood.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky