'Onvoldoende kennis over factoren die kans op zwangerschap beïnvloeden'

Veel mensen denken nog steeds dat stress de belangrijkste factor is als het gaat om zwanger (kunnen) worden, maar een veel belangrijkere rol spelen leeftijd en leefstijl. Onderzoek van gynaecoloog Annemieke Hoek van het UMCG laat ook zien dat stellen een zwangerschap regelmatig uitstellen vanwege huisvesting, carrière of opleiding. Dit meldt Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. 

Het onderzoek, de Nationale Vruchtbaarheidstest, laat zien dat 86 procent denkt dat stress meer invloed heeft op de vruchtbaarheid dan leeftijd. 36 procent van de deelnemers weet niet dat je voordat je stopt met anticonceptie al een paar maanden met roken moet zijn gestopt.

Zwangerschap positief beïnvloeden

Volgens Hoek, die samen met fertiliteitsarts Grada van den Dool de test opstelde, heeft de belangstelling voor deelname aan deze vragenlijst de verwachtingen overtroffen. Ruim 4.700 deden mee aan de test. Er is een grote behoefte aan meer kennis over wat je zelf kunt doen om de kans op een zwangerschap positief te beïnvloeden, zegt de onderzoeker. “Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend; ongeveer 1 op de 6 toekomstige ouders krijgt op dit moment te maken met een verminderde vruchtbaarheid.”

“Naast biologische factoren dragen ook leefstijlfactoren en het feit dat vrouwen steeds later aan kinderen beginnen bij aan een verminderde vruchtbaarheid, door hier meer aandacht voor te vragen kunnen we de bewustwording hierover vergroten”, aldus Van den Dool.

Na afronden van de vragenlijst gaven twee van de drie respondenten aan de leefstijl te willen aanpassen.

Door: Nationale Zorggids