38 maanden cel voor moeder die zes weken oude dochter mishandelde

De moeder van de 6 weken oude Sophia die op 8 mei 2019 met botbreuken door heel het lijf, netvliesbloedingen en blauwe plekken werd opgenomen in het ziekenhuis, heeft een celstraf van 38 maanden opgelegd gekregen. Dat is een hogere straf dan het Openbaar Ministerie eiste. Justitie ging voor een straf van 2,5 jaar, waarvan 1,5 voorwaardelijk. Nu de straf hoger uitvalt, moet de vrouw terug de gevangenis in. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Het jonge meisje overleeft de mishandeling, maar heeft nog steeds problemen. Ze loopt inmiddels, maar eten, drinken en praten gaat haar niet goed af. Volgens het OM Heeft de 26-jarige moeder, Agnieszka P., haar dochter mishandeld en liet de 34-jarige vader haar achter.

Wisselende verklaringen

P. heeft altijd volgehouden dat haar partner degene was die hun dochter vreselijk heeft mishandeld. Maar het OM vindt de verklaring van de verdachte te wisselend en ook de rechter had de afgelopen tijd vraagtekens bij haar verhalen. Vooral omdat geen enkele getuige de vader, Marius B., als gewelddadig ziet. Op de dag van de mishandeling gedroegen de (ex-)partners zich liefdevol naar elkaar via appjes.

Alcohol en antidepressiva

P. zou op de dag van de mishandeling veel alcohol hebben gedronken, in combinatie met antidepressiva. Dit zorgde voor een woedeaanval en een black-out, aldus de rechter. Dat de vrouw pas twee dagen later met haar kindje naar een arts ging én dat ze de schuld bij haar partner legde, laat volgens de rechtbank zien dat ze geen zelfinzicht heeft, geen verantwoordelijkheid neemt en zichzelf alleen in de slachtofferrol kan plaatsen. De eis van justitie voor een celstraf van 2,5 jaar is dan ook te laag, gezien het ernstige geweld dat heeft plaatsgevonden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky