Normal_knov_luidt_noodklok_over_integrale_bekostiging_geboortezorg

Nederland heeft een uniek systeem waarbij zwangeren zelf de regie hebben over hun bevalling. Deze keuzevrijheid staat onder grote druk door een voorgenomen besluit van minister Kuipers van Volksgezondheid, stelt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Als het voornemen van de minister door de Tweede Kamer wordt aangenomen, voorziet de KNOV dat de zelfstandigheid van verloskundigen verdwijnt. Voor zwangeren betekent dit dat de verloskundigenzorg meer geprotocolleerd wordt en de keuzevrijheid voor de plaats van de bevalling wordt ingeperkt. De organisatie van verloskundigen luidt de noodklok en pleit voor het behoud van ‘persvrijheid’ tijdens een persconferentie op 5 april in Nieuwspoort. Dit meldt de KNOV. 

Zwangeren worden nu van conceptie tot na bevalling begeleid door een vertrouwde verloskundige. Daarnaast hebben zij doorgaans de vrije keuze in waar zij willen bevallen. Door de nieuwe integrale bekostiging staat deze keuzevrijheid op knappen, aldus de KNOV. Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen tezamen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige. Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast.

Tweesporenbeleid als compromis

Parallel aan het nieuwe systeem van integrale bekostiging wil de minister, als compromis richting verloskundigen, de reguliere bekostiging verder verbeteren. Dit ‘tweesporenbeleid’ zou moeten leiden tot een algehele verbetering van het huidige geboortezorgsysteem. Dit staat echter haaks op wat er in de praktijk gebeurt, voorspelt de KNOV. In buurlanden is namelijk al te zien dat dit leidt tot meer gemedicaliseerde zwangerschappen en geboortes, hogere kosten en geen effectievere samenwerking.

Onrust en weerstand onder toekomstige ouders

Als het voorgenomen besluit van Kuipers wordt aangenomen door de Tweede Kamer, voorziet de KNOV dat de keuzevrijheid met de tijd verdwijnt. En dat terwijl de expertise en de persoonlijke, laagdrempelige zorg die verloskundigen geven, bewezen onmisbaar is voor een goed verloop van de zwangerschap. Meer dan 170.000 zwangeren, ouders en professionals ondertekenden inmiddels een petitie van burgerinitiatief Noodalarm Geboortezorg tegen de integrale bekostiging.

PERSconferentie in Nieuwspoort

De KNOV pleit ervoor dat de integrale bekostiging wordt vervangen door passende bekostiging, waardoor vrouwen de mogelijkheid houden om te kiezen waar en hoe ze willen bevallen. Om de Tweede Kamer te bewegen om het besluit te heroverwegen, organiseren zij in de Haagse Nieuwspoort een PERSconferentie door twee zwangere vrouwen onder begeleiding van hun verloskundige. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, het belang van keuzevrijheid én roepen Nederland op om in actie te komen door onder andere de petitie te ondertekenen. De PERSconferentie is op 5 april vanaf  10.30 uur live te volgen via deze link.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: KNOV