Normal_dit_is_waarom_ouders_van_jonge_kinderen_op_de_opvang_ook_ziek_worden

Je kunt je als ouder van een jong kind op de opvang afvragen waarom je zelf ook zo veel ziek wordt. Jouw immuunsysteem is toch al sterk genoeg? Eigenlijk is het heel simpel: het kan zijn dat je de virussen inderdaad ooit al hebt gehad, maar omdat ze zich continu aanpassen kunnen infecties nu net zo goed ziekmakend zijn. Ouders van jonge baby’s hebben ook nog eens een minder goede conditie, waardoor de kans nog groter is dat ze ziek worden, zegt Caroline Schouten van GGDHM in Leiden en bestuurslid bij Jeugdartsen Nederland. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Dat ouders van jonge kinderen vaker ziek zijn dan ouders met oudere kinderen of mensen zonder kinderen, blijkt ook uit recent onderzoek door CBS. Zo hebben zij onder meer vaker last van infecties van de bovenste luchtwegen. ‘Populaire’ virussen die kinderen op de opvang mee naar huis nemen zijn het RS-virus, norovirus, verkoudheidsvirus, voorhoofdsholteontstekingen en hand-, voet-, of mondziekte.

Ventilatie

Omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet optimaal is, zijn ze vatbaarder dan anderen voor deze ziekten. Maar ook pedagogisch medewerkers zijn in de eerste twee jaar van hun loopbaan geregeld ziek, blijkt uit onderzoek. Tegenwoordig is ventilatie dankzij corona een groter aandachtspunt, wat volgens Schouten zal helpen het aantal virussen terug te dringen. Net als betere handhygiëne en de manier waarop we niezen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky