Normal__fastfood_en_suikers_verlagen_kwaliteit_van_eicellen_significant_

Dat vrouwen met overgewicht of obesitas moeilijker zwanger worden, rapporteren fertiliteitscentra al langer. Nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen wijst echter ook uit dat de samenstelling van het eiblaasjes- of follikelvocht sterk beïnvloed wordt door wat de vrouw eet. Volgens de wetenschappers verlaagt een vet- en suikerrijk dieet de kwaliteit van eicellen significant. Dit meldt de Universiteit Antwerpen in een persbericht. 

Bij vrouwen die veel vet en suikers eten, verandert de omgeving van de eicel. Het follikelvocht in de eicellen van obese blijkt afwijkend. Voor een nieuwe vervolgstudie hiernaar onderzochten de wetenschappers de eicellen van koeien in proefbuizen. “Eicellen van koeien lijken heel goed op die van mensen en in de proefbuis bootsten we de obese omgeving na”, zegt professor Jo Leroy.

Hij noemt eicellen echte opportunisten die alle soorten voedingsstoffen opnemen uit hun omgeving. Door meer vetten in de proefbuizen te doen, zagen de onderzoekers dat de eicellen het vet opnamen. Dat leidt tot celschade en ernstige problemen. “De grootste cel van het vrouwelijk lichaam vertoont tekenen van stress en laat zich veel moeilijker bevruchten.” Het onderzoek toonde ook aan dat het gevormde embryo slechter is van kwaliteit, genetische afwijkingen vertoont en hierdoor vaak al vroeg afsterft.

Vette eicellen

Om te kijken of dit niet enkel in proefbuizen, maar ook in levende wezens het geval was, testten de onderzoekers dit op muizen. Hoewel onderzoek op mensen ethisch zou zijn, was dit praktisch onhaalbaar. De muizen werden meerdere weken blootgesteld aan een fastfooddieet, dat een menselijk vet- en suikerrijk dieet heel nauwgezet nabootst. De muizen werden dik en ontwikkelden gezondheidsproblemen zoals bij de mens. Ze kregen bijvoorbeeld een te hoge bloedsuiker en meer ontstekingen. Ook de eicellen van de muizen ging erop achteruit: ze stapelden tot tweemaal meer vet op en hun kwaliteit verslechterde. “Een gedaalde eicelkwaliteit omwille van een te calorie- en vetrijk dieet speelt een belangrijke rol in teleurstellende vruchtbaarheid”, concluderen de onderzoekers.

Door: Nationale Zorggids