Normal_vaccineren_inenten_baby

De Eerste Kamer dreigt tegen een voorstel te stemmen dat het voor kinderopvangorganisaties mogelijk maakt om kinderen die geen prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, te weigeren. Maar omdat medewerkers zonder coronavaccinatie nu mogelijk ook geweigerd kunnen worden, aarzelt de Eerste Kamer. Dit meldt NOS. 

Ruim twee jaar geleden waren er nog veel voorstanders voor de wet van D66. Ouders zouden er dan voor kunnen kiezen om hun kind naar een opvang te laten gaan waar alleen leeftijdsgenootjes zitten die zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen, bof, polio en rodehond.

Coronavaccinatie in RVP

Maar omdat coronavaccinatie volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid nu ook deel uitmaakt van het Rijksvaccinatieprogramma, kan dat ook gevolgen hebben voor pedagogisch medewerker die die prik niet hebben gehaald. Medewerkers op de kinderopvang zouden dan toch verplicht worden om een coronaprik te halen, terwijl er in Nederland geen prikplicht is voor Covid-19.

Volgende maand wordt er over het voorstel gestemd en het lijkt erop dat een meerderheid dan niet gehaald wordt. Paul van Meenen van D66 die voor de Eerste Kamer stond om het voorstel te verdedigen, zag het debat een negatieve wending nemen. Maar waar het hem en zijn partij nog steeds om gaat is dat ouders kunnen kiezen uit een geschikte opvangplek voor hun kinderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky