Kinderopvang lost personeelstekorten alleen op als ouders ook meer werken

In allerlei sectoren, zoals de zorg, het onderwijs en bij de politie is er een enorm personeelstekort. Volgens de Sociaal-Economische raad (SER) kan de kinderopvang een rol spelen bij het oplossen van dit probleem, ondanks het feit dat de personeelstekorten in die sector ook enorm zijn. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Veel mensen in Nederland werken deeltijd. Als mensen meer gaan werken om deze tekorten op te lossen, wordt er ook meer gebruikgemaakt van de kinderopvang.

In deze sector zijn er echter ook enorme tekorten. In 2027 zijn er 32.000 extra kinderopvangmedewerkers nodig. In 2031 zijn er zelfs 50.000 extra medewerkers nodig. Dit komt doordat er de komende jaren naar verwachting meer baby’s geboren worden, maar ook het nieuwe coalitieakkoord leidt tot een toename in de vraag naar medewerkers.

Arbeidsmarktproblematiek

Het kabinet gaat investeren in 95 procent gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dit lost de personeelstekorten in andere sectoren alleen op als ouders vervolgens ook meer gaan werken. Het CPB kwam namelijk tot de conclusie dat ouders door dit beleid per saldo zelfs minder gaan werken.

Koppeling

Het aantal uren dat ouders werken wordt binnenkort namelijk niet meer gekoppeld aan het aantal uren opvang. Meer werken loont dus niet in dat opzicht. 

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong