'Ook bij extreem premature baby's 60 seconden wachten met afnavelen'

Baby’s die met 30 weken zwangerschap of eerder ter wereld komen, zijn extreem prematuur geboren. Zij hebben een verhoogde kans op ernstige beperkingen of overlijden. Door pas na 60 seconden na de geboorte te beginnen met afnavelen, kunnen de uitkomsten voor extreem premature baby’s op 2-jarige leeftijd mogelijk verbeteren. Jaarlijks komen ongeveer 1 miljoen kinderen veel te vroeg ter wereld. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Bij premature kinderen zijn professionals het vaak niet gewend om te wachten met afnavelen, terwijl dat de uitkomsten wel verbetert. Als beademing met positieve druk nodig is, moet men meteen beginnen met afnavelen. Maar in de meeste gevallen beginnen kinderen binnen 1 minuut met ademen, waardoor ze ook laat afgenaveld kunnen worden. Dit leidt tot een risicoreductie van 17 procent op overlijden of ernstige invaliditeit als cerebrale parese of blindheid.

Opvangtafel LUMC

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert bij de geboorte van gezonde baby’s om minstens 60 seconden te wachten met het afnavelen, waarbij de navelstreng wordt doorgeknipt. Bij baby’s die geholpen moeten worden met het op gang komen van de ademhaling, knippen artsen navelstreng de navelstreng direct door zodat ze op een aparte reanimatietafel behandeld kunnen worden.

In 2018 is in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een opvangtafel geïntroduceerd waarop getest werd of wachten met doorknippen van de navelstreng kwetsbare te vroeg geboren baby’s een betere start kan geven.  De opvangtafel Concord zorgt er namelijk voor dat direct zorg kan worden verleend zonder de navelstreng eerst door te knippen én de moeder dicht bij haar kindje kan blijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky