Gynaecoloog die zijn eigen sperma gebruikte mogelijk al langer actief

Een gynaecoloog die meerdere vrouwen zwanger heeft gemaakt met zijn eigen sperma, heeft mogelijk jaren langer zulke vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd dan eerder gedacht. Het zou kunnen dat vrouwenarts Jos Beek meer kinderen heeft verwekt bij het vroegere Elisabeth-ziekenhuis in Leiderdorp dan bekend. Dat meldt het Alrijne-ziekenhuis, waar het Elisabeth in is opgegaan.

Het ziekenhuis roept donorkinderen en hun ouders op om contact op te nemen met de informatielijn. Dit is ook belangrijk omdat Beek drager was van een zeldzame erfelijke aandoening. Om welke ziekte het gaat, is niet bekendgemaakt. De verwekte kinderen zijn wel op de hoogte gebracht. Zij hebben de aandoening misschien gekregen, of ze kunnen die doorgeven aan hun eigen kinderen.

Het Alrijne-ziekenhuis dacht eerder dat Beek in 1986 was gestopt met vruchtbaarheidsbehandelingen. Begin juli meldde het Alrijne dat hij in elk geval is doorgegaan tot 1990. Maandag stelt het ziekenhuis in een persbericht dat de gynaecoloog van 1973 tot 1998 een vruchtbaarheidspraktijk had in het Elisabeth, waardoor opnieuw een oproep wordt gedaan voor mogelijke donorkinderen om zich te melden.

41 kinderen

Voor zover bekend heeft de man in de jaren zeventig en tachtig in elk geval 41 kinderen verwekt. Beek is inmiddels overleden.

Enkele jaren geleden kwamen de praktijken van gynaecoloog Jan Karbaat aan het licht. Hij zou de biologische vader van ongeveer tachtig kinderen zijn. Daarna zijn vergelijkbare zaken in Zwolle en Den Bosch naar buiten gekomen.

Door: ANP