Normal_postpartum_psychose_wat_is_het_en_hoe_lang_duurt_het

Een Drentse moeder van 31 moet drie jaar de cel in voor het ernstig mishandelen van haar paar weken oude baby. De helft van de straf is voorwaardelijk en ze moet erna een verplichte behandeling van een jaar ondergaan in een kliniek. Eerder stelde een psycholoog vast dat de Drentse moeilijk met haar emoties kan omgaan doordat ze in haar eigen jeugd mishandeld is. Dit meldt NOS. 

De voorwaardelijke celstraf is door de rechter verlengd, omdat met haar ggz-behandeling kan starten. Zonder passende zorg, is de kans dat ze in herhaling valt te groot.

Hersenletsel

In september 2021 kwam het kindje met ernstig hersenletsel en zes gebroken ribben in het ziekenhuis terecht. Haar vader en moeder hadden haar zelf gebracht. Artsen maakten hier een melding van bij Veilig Thuis en de politie. Onderdeel van het onderzoek naar het stel was afluisteren. Daaruit bleek dat de vrouw haar vriend verteld dat ze de baby had laten vallen, maar dat dat niet expres was. Wel zei ze bewust haar kindje heel hard tegen haar hoofd te hebben geslagen en de borstkas hardhandig had ingedrukt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky