Groeiverschil tijdens zwangerschap heeft effect later in leven tweeling

Een kindje dat in de baarmoeder minder voedingsstoffen krijgt dan zijn of haar eeneiige tweelingbroer of -zus, heeft op latere leeftijd vaker ontwikkelingsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze studie laat zien dat ongunstige omstandigheden in de baarmoeder kunnen leiden tot levenslange nadelige gezondheidseffecten. Dat meldt het LUMC. 

De onderzoekers keken specifiek naar genetisch identieke, ofwel eeneiige, tweelingen waarbij de gezamenlijke placenta tijdens de zwangerschap ongelijk verdeeld was. Dit komt in 10 tot 15% van deze tweelingzwangerschappen voor. “Je kan het vergelijken met dat het ene kind de Hongerwinter meemaakt terwijl de andere zich op de Bahama’s bevindt”, legt Jeanine van Klink, kinderpsycholoog en onderzoeker bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), uit. Hierdoor is het ene kindje soms wel twee keer tot drie keer zo groot tijdens de geboorte als de identieke tweelingbroer of -zus.

Vermoeden bevestigd

Het onderzoeksteam heeft nu aangetoond dat wanneer een kindje achterblijft in groei tijdens de zwangerschap, dit later in het leven nadelige effecten heeft. “Voor deze zogenoemde LEMON-studie hebben we 48 tweelingparen tussen de 4 en 17 jaar met een groeiverschil uitgenodigd”, vertelt promovenda Sophie Groene. Al deze tweelingen zijn in het LUMC geboren. Het WAKZ is namelijk het nationale verwijscentrum en top-referente behandelcentrum voor eeneiige tweelingzwangerschappen waarin de tweeling één placenta deelt.

IQ-test

Groene: “We hebben bij al deze kinderen een IQ-test afgenomen en motorisch onderzoek gedaan. We zien dat de kinderen die bij de geboorte kleiner zijn, gemiddeld genomen lager scoren op alle domeinen van intelligentie in vergelijking met hun tweelingbroer of -zus en dat ze vaker een milde psychomotore ontwikkelingsachterstand hebben.” Deze resultaten bevestigen wat vaak al door de ouders en de onderzoekers werd gedacht. “Ik werk al zo’n 10 jaar met deze groep tweelingen en had altijd al wel een vermoeden dat de kleinere van de twee zich anders ontwikkelde in veel gevallen. Nu hebben we het eerste wetenschappelijke bewijs dat dit ook echt zo is”, zegt Van Klink.

Door: Nationale Zorggids