Zorgen privacytoezichthouders over verplichte scan op kindermisbruik

Een nieuw Europees wetsvoorstel dat communicatiediensten verplicht communicatie te scannen op kindermisbruik, moet worden aangepast. Dat adviseren de European Data Protection Board (EDPB) en de European Data Protection Supervisor (EDPS) aan de Europese Commissie. Het voorstel brengt het risico met zich mee dat communicatiediensten meekijken bij álle communicatie tussen mensen in Europa. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Het wetsvoorstel verplicht communicatiediensten de communicatie van hun gebruikers te scannen op beelden van kindermisbruik en pogingen om kinderen online te benaderen met het doel ze te misbruiken (grooming).

Onder communicatiediensten vallen chatapps en sociale media, maar ook internetproviders. Die moeten volgens het voorstel niet alleen schriftelijke, maar ook gesproken communicatie scannen.

De EDPB en de EDPS vinden vanzelfsprekend dat kindermisbruik hard moet worden aangepakt. Maar dit wetsvoorstel vormt een te groot risico voor de vrijheden van individuen en de maatschappij als geheel, geven de toezichthouders in hun advies aan.

Meekijken met alle communicatie

Het wetsvoorstel is met name te vaag over de vraag onder welke voorwaarden communicatiediensten moeten onderzoeken of er sprake is van beelden van kindermisbruik of grooming.

Dat brengt het risico dat communicatiediensten zonder goede aanleiding meekijken met alle communicatie tussen mensen. De EDPB en de EDPS adviseren daarom die voorwaarden te verduidelijken.

Ook adviseren ze gesproken communicatie niet onder de wet te laten vallen, omdat dit vaak zou betekenen dat gebruikers doorlopend en live afgeluisterd worden.

Door: Nationale Zorggids