Zijn anti-muggenmiddelen veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap?

Het is volop zomer en ook de muggen zijn weer aanwezig in de tuinen en slaapkamers van Nederland. Soms is het fijn om je tegen muggensteken te beschermen, maar kan dat zomaar als je zwanger bent? Dit meldt Waarzitwatin.nl. 

Anti-muggenmiddelen zijn er zodat muggen minder snel steken. De bekendste is DEET. Sommige anti-muggenmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen of worden afgeraden als je zwanger bent. Toch is het soms beter om de middelen wel te gebruiken, bijvoorbeeld in landen waar gevaarlijke ziekten door muggen worden overgebracht.

Wat zit er in anti-muggenmiddel?

Er zijn twee soorten anti-muggenmiddelen. Middelen die bedoeld zijn om muggen af te weren en middelen die bedoeld zijn om muggen te bestrijden.

Om muggen af te weren, kun je middelen gebruiken die je op je huid of kleding smeert of sprayt. Ook bestaan er artikelen om muggen af te weren waarin soms stoffen met een muggen-afwerende werking zijn verwerkt. Denk aan klamboes die behandeld zijn met een chemische stof. Anti-muggenmiddelen om muggen af te weren hebben als werkzame stof DEET, citriodiol (eucalyptus citriodora olie of p-menthaan-3,8-diol), icaridine of ethylbutylacetylaminopropionaat (ethyl N-acetyl-n-butyl-b-alaniaat).

Om muggen te bestrijden, gebruik je middelen die niet bedoeld zijn om op je huid te spuiten. Het zijn middelen, meestal spuitbussen, die bedoeld zijn voor in je kamer of waar je oppervlaktes mee kan behandelen. Ook bestaan er elektrische verdampers (muggenstekkers) die chemische stoffen afscheiden die muggen bestrijden. Middelen om muggen te bestrijden bevatten meestal pyrethroïden.

Verschillende concentraties

Anti-muggenmiddelen bevatten vaak verschillende concentraties van de werkzame stoffen. DEET is de bekendste werkzame stof in anti-muggenmiddel en in Nederland verkrijgbaar in producten in concentraties van 10 tot 50 procent. De hogere concentraties zijn effectiever of werken langer, maar je mag ze minder vaak opbrengen. Hoge concentraties DEET zijn niet geschikt voor jonge kinderen of als je zwanger bent. In andere landen kan je soms anti-muggenmiddel kopen met hogere concentraties dan 50 procent DEET. Deze hoge concentraties werken niet beter, maar leiden wel sneller tot schadelijke effecten op de gezondheid. Dit kan ook leiden tot blaarvorming op je huid. Middelen met icaridine bevatten 15 of 20 procent werkzame stof. Een concentratie van 20 procent icaridine is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Gebruik van anti-muggenmiddel tijdens de zwangerschap

Producten met DEET of icaridine worden vaak afgeraden tijdens de zwangerschap. Onderzoek heeft nog niet voldoende aangetoond dat deze producten dan veilig te gebruiken zijn. Het is in Nederland verstandig om je hieraan te houden. In sommige landen brengen muggen echter gevaarlijke ziekten over. Daar weegt het risico voor mogelijke bijwerkingen van DEET of icaridine mogelijk niet op tegen het risico van de door muggen overgedragen ziekten. Er zijn geen studies die aantonen dat DEET kankerverwekkend is.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Waarzitwatin.nl