Steeds minder vrouwen roken en drinken tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid blijkt dat er in de regio minder vrouwen zijn die drinken of roken tijdens de zwangerschap. Afgelopen najaar vulden meer dan 8.300 ouders van kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar een vragenlijst hierover in en onder meer over alcoholgebruik door hun kinderen. Meer ouders dan voorheen vinden het geen probleem dat hun minderjarige kind een glas alcohol nuttigt. Dit meldt West Maas en Waal nieuw.nl. 

Sinds 2009 roken en drinken steeds minder vrouwen tijdens de zwangerschap. Afgelopen najaar zei 5 procent van de moeders met een kind tussen de 0 en 5 jaar sigaretten te hebben aangeraakt. 17 procent van de laagopgeleide moeders zegt wel eens te hebben gerookt, tegenover 1 procent van de hoogopgeleide moeders. Ook roken ouders steeds minder vaak binnenshuis.

Alcohol minderjarigen

Zuid-Gelderse ouders vinden het steeds vaker geen probleem als hun minderjarige kind een glas alcohol drinkt. Vier jaar geleden vond 27 procent van de ouders dat goed en in 2021 vond 32 procent van de ouders niet erg. Volgens de GGD verhoogt vroegtijdig alcohol drinken de kans op meer alcoholverbruik later in hun leven. Om die reden en omdat de hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn, adviseert de GGD om kinderen onder de 18 jaar geen alcohol te laten nuttigen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky