Hoge dosering PFAS aangetroffen in moedermelk bij vrouwen in Dordrecht

Baby’s die borstvoeding krijgen en in Dordrecht in de buurt van de chemische fabriek Chemours wonen, krijgen flink meer PFAS binnen dan toegestaan. Het gaat om gemiddeld tien keer meer PFAS dan wat veilig wordt geacht. De Vrije Universiteit Amsterdam deed hier in opdracht van onder meer Zembla onderzoek naar en emeritus-hoogleraar Jacob de Boer komt met deze conclusies naar buiten. De Vrije Universiteit benadrukt buiten de onderzoeker om dat het onderzoek op te kleinschalig niveau is uitgevoerd om hier harde conclusies aan te verbinden. Dit melden Zembla en Algemeen Dagblad.

PFAS zijn chemicaliën die giftig zijn. Het lichaam neemt dit op en stapelt het zelfs op. Wie hier te veel van binnenkrijgt, heeft kans op een aangetast immuunsysteem. De conclusies zijn gebaseerd op een kleinschalig moedermelkonderzoek, waarbij de melk van tien moeders is geanalyseerd. Onderzoekers vonden vooral de stof PFOA in hoge concentraties in de melk. Chemours loosde jarenlang duizenden kilo’s PFOA in rivier de Merwede. Ook werd de stof uitgestoten via de schoorsteen. Chemours is tien jaar geleden gestopt met PFOA.

Meer risico's naarmate de blootstelling toeneemt

Bij een lage dosering PFAS kunnen al gezondheidseffecten optreden. Baby’s die moedermelk krijgen van moeders in de buurt van Chemours krijgen gemiddeld 43 nanogram PFAS per kilogram lichaamsgewicht binnen. Ter vergelijking: de Europese norm staat op 4,4 nanogram. Blootstelling hieraan heeft eerst effect op het immuunsysteem, vervolgens op de schildklier en bij nog hogere blotstelling is er een verhoogd risico op teelbalkanker of nierkanker.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky