Opname pasgeborene met infectie kan stuk korter

De ziekenhuisopname van een pasgeborene met een mogelijke bacteriële infectie kan teruggebracht worden van zeven naar drie dagen als antibiotica niet alleen via het infuus maar ook oraal toegediend wordt. Dat meldt het Eramus MC. 

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health, toont aan dat antibiotica toedienen met een drank net zo effectief is als via een infuus. Tramper: "Met een antibioticadrank kan de baby gemiddeld 3,5 dag eerder naar huis en dat is voor het gezin heel prettig. Het gezin komt sneller in een normale thuissituatie en is minder afhankelijk van de zorg. Dat is voor de huidige drukte in de ziekenhuizen ook goed en het scheelt in zorgkosten. Een opnamedag van moeder en kind kost al gauw 1.300 euro."

Bacteriële infectie

Jaarlijks worden in Nederland 1.000 tot 1.500 baby’s na de geboorte behandeld voor een bacteriële infectie. De standaardbehandeling hiervan is nu een 7-daagse antibioticakuur via een infuus. Dat heeft veel impact op de baby en ouders. Een infuus prikken kan lastig zijn bij kleine baby’s en geeft veel ongemak. Ook moeten de ouders vaak op en neer naar het van het ziekenhuis en kan familie lastig op bezoek komen.

Keij: "In veel gevallen gaat het om baby’s die door pech een bacteriële infectie oplopen na een gezonde zwangerschap. Een ziekenhuisopname is dus vaak abrupt en heftig voor ouders. Ze moeten vaak een kamer delen, er is een strenge bezoekregeling voor familie en soms lopen ze kraamzorg thuis mis omdat ze te lang in het ziekenhuis moeten blijven. Een kortere ziekenhuisopnames is dus heel wenselijk."

Door: Nationale Zorggids