BoekStartbaby's hebben een voorsprong in hun taalontwikkeling

Vroeg voorlezen heeft positieve langetermijneffecten. Kinderen die op jonge leeftijd al boekjes voorgelezen krijgen, hebben op vijf- en zesjarige leeftijd een voorsprong in hun taalontwikkeling en schriftelijke taal (ontluikende geletterdheid). Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting Lezen naar de langetermijneffecten van BoekStart, een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen, meldt Kinderopvang Totaal. 

BoekStart helpt ouders van jonge kinderen vroegtijdig een start te maken met voorlezen. Ze krijgen twee gratis boekjes, tips voor boeken en hun baby krijgt een lidmaatschap bij de bibliotheek. Bibliotheken bieden sinds 2009 BoekStart aan en sinds dit jaar zijn alle bibliotheken in Nederland erbij aangesloten.

Baby’s met ouders en verzorgers die veel voorlezen, hebben later in hun leven een voorsprong op het gebied van taalontwikkeling en ontluikende geletterdheid. BoekStart helpt kinderen met een temperament om vroeg te beginnen met voorlezen en daar hebben deze kinderen veel baat bij. Zo hebben zij op een leeftijd van 15 en 22 maanden een grotere woordenschat en hebben zij op vijf- en zesjarige leeftijd een betere score op de Citotoets Taal voor Kleuters.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky