Kind met chronische pijn? Zoek op tijd de juiste hulp

Aarzel niet om kinderen met chronische pijn door te sturen naar een gespecialiseerd centrum voor kinderpijn. Dat zeggen physician assistant Bernadette de Mol en kinderanesthesioloog Tom de Leeuw in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

Niet meer sporten, niet meer naar school en niet afspreken met vriendjes. Chronische pijn kan ervoor zorgen dat een kind in een isolement komt. "Soms draait het hele gezin om het pijnprobleem van het kind", aldus kinderanesthesioloog Tom de Leeuw.

Vaak wordt geprobeerd pijnproblemen binnenskamers op te lossen, of blijven kinderen te lang ‘hangen’ bij de huisarts of bij zorgverleners die niet gespecialiseerd zijn in kinderpijn, signaleren De Leeuw en zijn collega physician assistant Bernadette de Mol van het Kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia.

Daardoor gaat veel tijd verloren. Het kan tot 15 maanden duren voordat een kind met chronische pijn in een gespecialiseerd centrum terecht komt.

Tailor made

In de podcast In Opname vertellen De Mol en De Leeuw aan de hand van de casus van een meisje met het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) wat hun tailor made aanpak kan betekenen voor kinderen met chronische pijn en het gezin eromheen.

Door: Nationale Zorggids