Versoepelingen kinderopvang gaan pas op 1 januari 2024 in

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en werkgelegenheid heeft een aantal versoepelingen voorgesteld om de personeelstekorten in de kinderopvang tegen te gaan. Deze maatregelen, zoals medewerkers in opleiding die een 'vast gezicht' mogen zijn en een versoepeling van het aantal benodigde pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang, gaan echter pas vanaf 2024 in. De kinderopvangsector is blij met de voorgestelde maatregelen, maar stelt dat het te lang duurt voordat deze worden doorgevoerd. Daarom is een coulanceregeling nodig. Dit meldt Pointer. 

De sector heeft een brandbrief gestuurd omdat er geen tijd is om te wachten op aanpassingen. Op dit moment is er al een tekort van bijna 7.000 medewerkers in de kinderopvang en het aantal onvervulde vacatures blijft maar toenemen. Wachten tot 1 januari 2024 is dus geen optie, stellen kinderopvangorganisaties.

Coulanceregeling

Zij zouden graag een coulanceregeling zien zodat de werk- en regeldruk nu alvast omlaag gaat, zonder dat de kwaliteit van de kinderopvang in gevaar komt. Met een coulanceregeling zou de sector de maatregelen alvast kunnen uitvoeren zonder dat de wetswijziging is doorgevoerd. “In coronatijd hebben we gezien dat we heel creatief kunnen handelen als er echt urgentie is. En de nood in de kinderopvang is héél hoog, dus we zetten er graag samen de schouders onder.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky