'Bijhouden van lichaamstemperatuur is geen betrouwbare anticonceptie'

Steeds meer vrouwen nemen afscheid van de anticonceptiepil, met name vanwege de bijwerkingen. Bepaalde hormoonvrije alternatieven, zoals het bijhouden de temperatuur, nemen toe in populariteit. Kenniscentrum Rutgers waarschuwt hiervoor, want het bijhouden van je menstruatiecyclus is geen anticonceptiemethode. Wie niet zwanger wil raken, moet een betrouwbaar alternatief voor de pil vinden. Dit meldt NU.nl. 

Een van de apparaten die toeneemt in populariteit is de Daysy. Dit apparaat met de lichaamstemperatuur en verzamelt data om de vruchtbare periode vast te stellen. Ook zijn er apps waarin vrouwen hun cyclus kunnen bijhouden. Bij perfecte toepassing van natuurlijke methoden, raakt 5 procent van de vrouwen toch zwanger. Maar omdat perfecte toepassing eigenlijk niet mogelijk is, raakt uiteindelijk 23 procent van de vrouwen ongewenst of onbedoeld zwanger.

Gebruiksfouten

Goed gebruik van de pil zorgt voor een 0,3 procent kan op zwangerschap, maar in de praktijk komt dit neer op zo’n 10 procent. Anticonceptiemiddelen die geen kans op gebruiksfouten hebben zijn de hormoonspiraal, koperspiraal en het staafje.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky