Ook kinderen krijgen trombose: leer de signalen herkennen

Trombose bij kinderen vroeg herkennen en zo vertraging in behandeling voorkomen, kan levens redden. Het thema van Wereld Trombose Dag in het Erasmus MC Sophia was daarom dit jaar ‘Jong en trombose: wat nu?’  Dat meldt het Erasmus MC.

Kinderarts-hematoloog Heleen van Ommen is gepromoveerd op trombose bij kinderen en doet al jaren onderzoek. Ze legt uit: "We zien dat kinderen en ouders vaak te laat bij een specialist terecht komen, omdat niet aan trombose gedacht wordt. Klachten kunnen heel subtiel zijn of lijken op klachten die passen bij andere ziekten, zoals een longontsteking, hyperventilatie of migraine. Daarom zetten we jongeren met trombose in de spotlight tijdens Wereld Trombose Dag. Snellere herkenning is belangrijk, want snel behandelen met bloedverdunners is van cruciaal belang."

Klachten

Veel voorkomende klachten bij trombose zijn een pijnlijke, dikke, verkleurde arm of been, wazig of dubbelzien, hoofdpijn en moeilijk ademen. "Als je er niet op tijd bij bent en laat start met behandelen kunnen kinderen de rest van hun leven klachten houden. Gelukkig overlijden zelden kinderen aan trombose, maar ze kunnen wel vervelende klachten houden na een trombose, zoals een dik en zwaar been, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Sommige jongeren zitten de rest van hun leven vast aan bloedverdunners."

Toename

Van Ommen en researchverpleegkundige Anke Jongmans zien dat het aantal gevallen van trombose bij kinderen wereldwijd toeneemt. "Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat het aantal gevallen in twaalf jaar tijd is verdubbeld en ook in Nederland zien we steeds meer jonge patiënten. Dit komt doordat kinderen met chronische ziekten langer leven en vaak trombose krijgen. En door toename van risicofactoren zoals de anticonceptiepil, lange reizen, operaties, overgewicht, niet bewegen, en roken."

Naast de fysieke problemen doet trombose ook veel met het zelfvertrouwen van jonge patiënten. "De kinderen leven vaak in angst. Ze vertrouwen hun lichaam niet meer en zijn bang dat het weer gebeurt. De pubertijd is een cruciale leeftijd als het gaat om zelfvertrouwen en daarom vinden we het belangrijk om bij de ziekte stil te staan en hier aandacht voor te vragen. Je wenst ieder kind toe om gelukkig en onbezorgd volwassen te mogen worden."

Door: Nationale Zorggids