Slechts één autostoeltje komt slecht uit autostoeltjestest ANWB

In de autostoeltjestest heeft de ANWB twintig verschillende modellen onderzocht en beoordeeld op veiligheid, bediening, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. De meeste stoeltjes wisten drie of vier sterren te behalen door ‘voldoende’ tot ‘goed’ te scoren. Eén model is afgewaardeerd vanwege de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen en scoort hierdoor met één ster ‘slecht’. Dit meldt de ANWB. 

De schadelijke stoffen die in de bekleding van de Jané Koos i-Size R1 zijn aangetroffen zijn naftaleen en het vlamvertragende TCPP. Van beide stoffen wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn. De score op het onderdeel schadelijke stoffen is hiermee ‘slecht’ wat het eindresultaat beïnvloedt.

Chicco Kiros i-Size

Verder blijkt uit de test dat twee fabrikanten actie hebben ondernomen op  eerdere, slechte testresultaten. Ze hebben hun stoeltjes aangepast, wat tot betere testresultaten heeft geleid: het babystoeltje Chicco Kiros i-Size raakte tijdens de frontale botsing in de voorjaarstest van 2021 los van de Isofixbasis Kiros i-Size Base. Opvolger Chicco Kiros Evo i-Size + Kiros Evo i-Size Base doorstaat de frontale botsproef en biedt het kind goede bescherming bij een ongeval.

De vlamvertragers TDCP en TCPP, waarvan wordt vermoed dat ze kanker bevorderen, werden in het voorjaar van 2022 aangetroffen in de bekledingsstof van de geteste Lionelo Antoon RWF. In het opvolgende model Lionelo Antoon Plus is deze verontreiniging niet aangetroffen.

ECE-R129 norm

In de huidige test zijn alleen nog autostoeltjes getest die goedgekeurd zijn volgens de nieuwe ECE-R129 norm. Vanaf september 2024 mogen er geen stoeltjes meer verkocht worden met de oude goedkeuring volgens ECE-R44. Ze mogen dan nog wel gebruikt worden.

De ANWB test sinds 2003 elk jaar autostoeltjes, zodat ouders zich een beeld kunnen vormen over de kwaliteit ervan. Geregeld testen leidt tot een betere kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit zelfs productie genomen.

Door: Nationale Zorggids