Turkse grootmoeders spelen belangrijke rol in eerste 1.000 dagen kleinkind

Moeders van Turkse afkomst in Nederland hebben veel aan de ondersteuning van grootmoeders. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de eet- en gedragsgewoontes van kleinkinderen, wat tegen de opvoedingspraktijken van de moeder kan instrijken. Uit onderzoek van het Food4Smiles-project onder Turkse gezinnen blijkt vooral dat grootmoeders een iets ongezondere leefstijl promoten. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De eerste 1.000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en mentale problemen op latere leeftijd. In het leven van veel gezinnen van Turkse herkomst spelen grootouders een belangrijke ondersteunende rol, waarmee zij ook invloed hebben op de ontwikkeling en gezondheid van hun kleinkinderen. Nieuw onderzoek laat zien dat betrokken grootmoeders ook tegenstrijdige opvattingen over de opvoeding tussen moeder en oma verduidelijken.

Opvattingen bespreken

Ideeën over wat bijvoorbeeld gezond eten is kunnen hierin bijvoorbeeld verschillen, wat kan zorgen voor spanningen bij moeders. Het onderzoek stelt bijvoorbeeld dat mollig zijn in Turkse families een teken is van liefde. Oma’s verwennen hun kinderen daarom graag met lekker en veel eten. En dat is voor moeders soms moeilijk, met name omdat ze het lastig vinden om die verschillen in opvattingen over eten te bespreken. Ze zijn bang dat openheid over het onderwerp leidt tot een familieconflict.

Interventies

Onderzoekers stellen dat het belangrijk is om beleid en interventies rondom de eerste 1.000 dagen niet alleen op de ouders maar ook op grootmoeders te richten. Daarbij is het wel belangrijk om te denken aan de sociaal-culturele factoren, zodat daar passend advies en ondersteuning uitrolt dat niet te ver afwijkt van hun gewoontes en overtuigingen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky