Normal_mother-holding-her-crying-baby-close-to-her-should-2022-03-08-01-24-33-utc-min__1_

Doordat de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) vanaf 1 januari 2025 wordt afgeschaft, krijgen stellen die na die tijd hun eerst kindje krijgen geen belastingvoordeel van 30.000 euro meer. Wie dus op 31 december 2024 voor het eerst ouder wordt profiteert nog twaalf jaar van het belastingvoordeel en wie op 1 januari 2025 hun eerste kindje krijgt, kan helemaal niet meer van dat voordeel profiteren. Sommige leden van de Tweede Kamer verwonderen zich over het feit dat de Tweede Kamer dit niet vreemd vindt en vrezen voor sturing op vroeggeboortes. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De IACK maakt het voor ouders financieel aantrekkelijk om aan het werk te blijven. Maar door de kinderopvang nagenoeg gratis te maken, is er een andere prikkel bijgekomen om te blijven werken. Daarmee is de belastingregeling volgens het kabinet straks overbodig. 

Enorme verschillen

Pieter Omzigt stelt dat de abrupte afschaffing van de IACK vraagt om problemen. Hij krijgt steun van Henk Nijboer van de PvdA: “Dit geeft enorme verschillen tussen ouders. Dit slaat inhoudelijk gezien helemaal nergens op.”

Coalitiepartijen houden vast aan de afspraak die in het coalitieakkoord is vastgelegd, omdat er in de plaats een aanpassingen van de kinderopvangtoeslag komt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky