Normal_female-hand-holding-a-pregnancy-test-2022-09-16-09-25-53-utc-min__1_

Er is een nieuwe zorgverzekeraar op de markt: Care4Life. Nadat christelijke verzekeraar Pro Life, onderdeel van Zilveren Kruis, bekend maakte te stoppen met het uitsluiten van vergoeding voor abortus en euthanasie, voelde Care4Life de behoefte om dit gat op te vullen. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Care4Life is ontstaan in de Neder-Betuwe en wil Pro Life-verzekerden die tegen abortus, ivf en euthanasie zijn een alternatief bieden. Pro Life hanteert per 1 januari 2023 de standaard basisverzekering, waarin ook abortus, euthanasie, transgenderzorg en ivf vergoed zijn.

Aevitae

Vanaf volgend jaar is Care4Life, een nieuw label van Aevitae, de enige landelijke verzekeraar die voor christenen controversiële behandelingen uitsluit. Aevitae deed dit al voor bewoners in Neder-Betuwe en omstreken. Die biedt al tijden de Bewust Verzekerdpolis.

“Care4Life geeft straks een eigen kleur aan de polis, met aanvullende verzekeringen en contracten met christelijke zorgverleners. Hier is overduidelijk behoefte aan, we stappen in het gat dat Pro Life in deze markt achterlaat”, zegt Bas Klein Koerkamp van Aevitae.

Ethische bezwaren

Ingrepen als abortus, euthanasie en geslachtsverandering liggen zeer gevoelig in het gereformeerde smaldeel van het land. De behandelingen zitten in het basispakket van de zorgverzekeringen, onder de noemer medisch-specialistische zorg. In de wet staat echter ook dat mensen met ethische bezwaren die vormen van zorg kunnen uitsluiten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky