Gouden Boek Kinderopvang aan Tweede Kamer overhandigd

Dinsdag 15 november overhandigen FNV en Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) het Gouden Boek Kinderopvang aan Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken. Woensdag 16 november debatteert de commissie over de stelselherziening kinderopvang. Het Gouden Boek bevat onder meer 22 pagina’s steunbetuigingen van ouders aan de werknemers in de kinderopvang. Het Gouden Boek is onderdeel van de campagne #redonzekinderopvang die FNV en SVWO op 3 november zijn gestart. Dat meldt de FNV.

Bas van Weegberg, lid Dagelijks Bestuur FNV: "De kinderopvang wankelt, de werknemers en ouders maken zich grote zorgen over de stabiliteit van de kinderopvang. De personeelstekorten eisen hun tol. En de kinderen geloven misschien nog in sprookjes, maar de kinderopvangmedewerkers al lang niet meer. De politiek en werkgevers moeten aan de slag met de realiteit."

Oplossingen

Steeds meer vast personeel vertrekt of wordt zzp-er. Van Weegberg: "De oorzaken zijn de hoge werkdruk en de lage lonen. De lonen moeten omhoog, de groepen moeten kleiner en alle onnodige administratieve handelingen moeten direct overboord. Ook met het oog op de bijna gratis kinderopvang in 2025 is het cruciaal dat politiek en werkgevers investeren in de medewerker van de kinderopvang."

Steunbetuigingen

De steunbetuigingen in het boek zijn een hart onder de riem voor de werknemers in de kinderopvang, maar benadrukken ook de problemen.

Hartenkreet ouders

Marjet Winsemius, directeur SVWO: "De reacties van ouders zijn een hartenkreet! Ze laten de waarde van de kinderopvang zien, maar ook de wanhoop over de personeelstekorten en de gevolgen voor kinderen, ouders en de werkgevers van die ouders. Het vraagt om actie vanuit de politiek. Investeer nu in de kinderopvang!"

Stelselherziening

In 2025 wordt de kinderopvang voor iedereen bijna helemaal gratis. Van Weegberg: "Een stap in de goede richting voor kinderen en ouders. Dit zou alleen voor alle kinderen en ouders moeten zijn, en niet alleen werkende ouders zoals het nu in de plannen van het kabinet staat."

Commissiedebat

Het commissiedebat met minister Van Gennip (SZW) vindt plaats op 16 november. Een cruciaal moment aldus de FNV. Dat stond ook in kamerbrief die op 7 november aan de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken is gestuurd. Daarin pleit de FNV er ook voor dat er geen geld naar een voltijdsbonus gaat, maar dat er structureel geïnvesteerd moet worden in de sector. Ook mag er niet getornd worden aan kwaliteitsregels, omdat dat juist de werkdruk verhoogt.

Door: Nationale Zorggids