Overgewicht grootste risico voor zwangerschapscomplicaties

Vrouwen met overgewicht aan het begin van de zwangerschap hebben meer risico op een gecompliceerde zwangerschap. Dat blijkt uit het proefschrift van verloskundige Veronique Maas. Ze pleit voor een ‘vrouwenconsult’ om vrouwen te motiveren hun leefstijl te verbeteren vóór de bevruchting en het taboe op het bespreken van een kinderwens te verminderen. Dat meldt het Erasmus MC. 

Vrouwen die kampen met overgewicht of obesitas als zij zwanger worden, hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk, diabetes en zwangerschapsvergiftiging, dan vrouwen met een gezond gewicht. Dat is een belangrijke bevinding uit het proefschrift van verloskundige Veronique Maas dat ze op 22 november verdedigt. Het is gebaseerd op onderzoek onder 3.684 vrouwen. Eén op de vijf vrouwen heeft één van deze aandoeningen.

Schrikbarend

Maas: "De link tussen overgewicht en complicaties is niet nieuw, maar het is schrikbarend om te zien dat veel mannen en vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven een ongezonde leefstijl hebben. Slechts een klein deel van hen onderneemt actie om dit te veranderen vóór de zwangerschap of zelfs na een positieve zwangerschapstest."

De promovendus merkt dat er een taboe heerst op stoppen met alcohol en roken en starten met foliumzuur slikken bij een kinderwens. "Het zou heel normaal moeten zijn dat je tegen een vriendin zegt: Doe mij maar geen wijntje vanavond, want wij willen graag een kind. De nadruk zou veel meer moeten liggen op het actief voorbereiden van een zwangerschap. Dus niet zomaar je pilstrip weggooien en denken spannend, romantisch we zien het wel. Het zou veel gebruikelijker moeten zijn om dit onderling te bespreken."

Risico verkleinen

Van de onderzochte vrouwen slikt maar zo’n 60 procent foliumzuur voor de zwangerschap en hetzelfde percentage blijft alcohol drinken in de eerste paar weken van de zwangerschap. "Terwijl we weten dat het slikken van foliumzuur, stoppen met roken en alcohol én een gezond gewicht (BMI <25 kg/m2) voorafgaand aan de zwangerschap het risico op nadelige zwangerschapsuitkomsten kan verkleinen. Er is dus nog veel winst te behalen. Daarom is het belangrijk om deze bevinding en het belang van een gezonde levensstijl te blijven herhalen."

Door: Nationale Zorggids