Normal_colin-maynard-ceehmagpyze-unsplash

Onderzoeker Sanne de Vet bij kinderopvangorganisatie Partou deed onderzoek naar het stresshormoon bij baby’s op de opvang en thuis. Haar conclusie: baby’s komen pas helemaal tot rust als ze thuis zijn. Als het een optie is, houd je kindje dan het eerste jaar thuis om stress zoveel mogelijk te verminderen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De Vet stelt aan de andere kant wel dat de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland goed is. En dat veel ouders helemaal niet in de mogelijkheid zijn om hun kindje fulltime thuis te houden in verband met werkverplichtingen.

Kleine interventies

Baby’s onder de 1 jaar op de kinderopvang hebben geen chronische, extreme stress, maar normale stress die bij het leven hoort. Toch denkt De Vet dat kleine interventiesop de opvang kunnen helpen om de stress overdag te verminderen. “Stress wil je in het begin van het leven het liefst zo laag mogelijk houden.” Door baby’s kortere momenten te laten wennen en aandacht te hebben voor de gestreste ouder, kan er meer rust worden ingebouwd. De Vet adviseert ouders ook om bij het kinderdagverblijf aan te geven waar ze tegenop zien. Door succesvolle troosttechnieken en routines te delen, kunnen ouders met een geruster hart naar huis. En als ze iets langer op de groep willen blijven, kunnen ze dat altijd vragen.

In een ideale situatie zouden ouders langer verlof hebben, zodat ze – als zij dat zouden willen – langer thuis konden blijven met hun kindje.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky