Ook Eerste Kamer stemt in met abortuspil via de huisarts

Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts. Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken, dat was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat er meer keuzevrijheid is voor vrouwen. Nu moeten ze nog naar een van de huidige zestien abortusklinieken om hun zwangerschap te laten beëindigen. In sommige delen van Nederland is er geen kliniek.

In de Eerste Kamer stemden PVV, SGP, ChristenUnie, Forum voor Democratie en één lid van de fractie-Nanninga tegen het initiatief. De fractie OSF was afwezig en de andere partijen stemden voor.

Hoofdelijke stemming

De Tweede Kamer stemde in maart voor het wetsvoorstel. In een hoofdelijke stemming waren er 106 Kamerleden voor en 24 tegen. Tegenstanders waren ChristenUnie, SGP, Forum voor Democratie en de PVV, op Fleur Agema na.

Elke zeven jaar wordt de wet geëvalueerd, zo is op verzoek van de Tweede Kamer afgesproken.

Door: ANP