Normal_pregnant-woman-holding-4d-ultrasound-image-expect-2022-10-03-21-28-37-utc-min__1_

Overgewicht of obesitas tijdens de zwangerschap levert niet alleen gezondheidsrisico’s voor de vrouw zelf op, maar heeft ook effect op de hersenen van ongeboren kindjes. Vooral bij jongens zou er door het overgewicht bij de moeder een verhoogde kans zijn op autisme of depressies. Dit meldt BNR. 

Uit Amerikaans onderzoek onder muizen blijkt dat alleen de immuuncellen in de hersenen van de jongens reageerden op de aanwezigheid van vetweefselopbouw bij de moeder. De immuuncellen verbruikten extra veel serotonine, waardoor muizen na de geboorte depressief werden. Bij mensenbaby’s van moeders met overgewicht werd hetzelfde gebrek aan serotonine gesignaleerd. Het overtollige vet blijkt te zorgen voor meer bacteriebestanddelen in het bloed  van de moeder, wat bij mannelijke (muizen)baby’s leidt tot een immuunreactie in de hersenen.

Meisjes

Vrouwelijke muizenbaby’s reageren ook op het overgewicht van hun moeder, maar op een andere manier. Wat het effect daarvan is op die baby’s, zoeken de Amerikaanse wetenschappers uit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky