Grote stap richting gegevensuitwisseling met cliënten

Sinds kort staat er een voorlopige versie (pilot-versie) van de gegevensdienst voor het ophalen van geboortegegevens in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) in de MedMij-catalogus. Dit is een primeur die ervoor zorgt dat we in de praktijk direct aan de slag kunnen met de leveranciers en onze eindgebruikers. Dat meldt Babyconnect. 

Voor de geboortezorg komt er een gegevensdienst waarmee cliënten hun integrale zwangerschapskaart kunnen opvragen. Om gezamenlijk snelheid te kunnen maken, heeft MedMij een voorlopige versie, speciaal ten behoeve van de pilot, van deze nieuwe gegevensdienst opgenomen in haar catalogus. De lancering van zo’n pilot-versie is een primeur. Nu kunnen DVA HINQ en de bij de pilot betrokken leveranciers gaan ontwikkelen en testen. Daarna kunnen we er snel in de praktijk mee aan de slag samen met onze eindgebruikers. Hiermee komt de eerste gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en cliënten nu snel dichterbij.

Wat is een PGO?

Een van de doelstellingen van VIPP Babyconnect is om geboortezorggegevens te ontsluiten naar Persoonlijke GezondheidsOmgevingen (PGO’s). Een PGO is een website of app waarin cliënten informatie over hun eigen gezondheid bij kunnen houden, dus ook een zwangere of kraamvrouw. Het regionaal partnerschap Noord-Nederland is samen met het landelijk programmabureau, MedMij en Nictiz bezig met een eerste implementatie met de PGO-leveranciers Drimpy, Ivido, Quli en Zodos.

Gegevensdienst is nodig voor uitwisseling met PGO

Voor uitwisseling met een PGO is er een gegevensdienst nodig. Dit is een verzameling van afspraken over het uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en cliënten. Deze afspraken zorgen ervoor dat informatie over de zorg van de cliënt op de juiste manier wordt uitgewisseld. Gegevensdiensten worden beheerd door MedMij. Zij bepalen welke gegevensdiensten over het MedMij-netwerk ontsloten mogen worden.

Door: Nationale Zorggids