Vacaturegraad en aantal vacatures kinderopvang steeg in 2e kwartaal 2022

In de kinderopvang is in het tweede kwartaal van 2022 de vacaturegraad gestegen en nam het aantal vacatures toe, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021. Binnen de Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) heeft de kinderopvang de op twee na hoogste vacaturegraad. De geestelijke gezondheidszorg staat op nummer één. Dit meldt Kinderopvang Werkt!.

Volgens Kinderopvang Werkt!, een samenwerking tussen Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg &  Welzijn, is het opvallend dat de vacaturegraad in Oost-Nederland nu hoger ligt dan in het westen. Vooral in Utrecht blijken er veel vacatures open te staan en die ligt volgens de kaart in regio oost.

Vacaturegraad regio oost

In West-Nederland zijn er nog steeds meer openstaande vacatures dan in Oost-Nederland, maar tegelijkertijd heeft de kinderopvangbranche er ook meer medewerkers. Dit maakt dat de vacaturegraad in West-Nederland uiteindelijk lager komt te liggen dan in regio oost.

De vacaturegraad is het aantal vacatures per 1.000 banen. In oost ligt die op 65 en in west op 56. Noord heeft een vacaturegraad van 35 en Zuid 51. In oost zijn er 2.650 vacatures, in west 5.500, in noord 600 en in zuid 1.800.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky