Normal_baby-lying-in-incubator-2022-05-26-02-31-03-utc

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is een sponsoractie gestart om 100.000 euro binnen te halen voor de IV Watch. Dit is een apparaat dat snel signaleert wanneer een infuus niet goed zit bij baby’s. Slecht geplaatste infusen kunnen pijnlijk zijn voor baby’s, maar verzorgenden kunnen dat niet altijd met het blote oog zien. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Baby’s die in het ziekenhuis liggen hebben vaak een infuus nodig zodat ze kunnen doorgroeien en beter worden. Baby’s kunnen zelf niet aangeven dat een infuus niet goed zit, terwijl dat soms heel pijnlijk en verwondend kan zijn. De IV Watch kan dit voor verpleegkundigen in de gaten houden. De neonatale intensive care unit (NICU) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft het apparaat een week lang getest en verpleegkundigen zijn er zeer over te spreken.

Donoractie WKZ

Het is echter geen goedkope device en ziekenhuizen kunnen het niet aanschaffen met het reguliere zorgbudget. Om ongeveer 15 IV Watches te kunnen aanschaffen heeft het WKZ 100.000 euro nodig. Inmiddels is al bijna 18.000 euro opgehaald, 17 procent van het doelbedrag.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky