Eerste ervaringen met VR om bevallingspijn te verminderen zijn positief

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), het Zuyderland Ziekenhuis en tien verloskundigenpraktijken zijn een proef gestart met het gebruik van virtual reality (VR) tijdens bevallingspijn. De pilotlocaties zijn afgelopen zomer gestart met het inlichten van cliënten en inmiddels hebben een paar zwangere vrouwen ook al kennisgemaakt met de VR-bril tijdens de bevalling. Dit meldt de KNOV. 

De bril kon één van de zwangere vrouwen helpen ontspannen. Een andere vrouw vroeg na de bevalling nogmaals om de VR-bril tijdens de hechting. Het hechten was veel minder pijnlijk toen ze zich middels VR kon terugtrekken. Ook verloskundigen merken het verschil, vooral ook omdat het geluid van de bril de ruimte vult.

Ook zijn er negatieve ervaringen gemeld. Vrouwen die van zichzelf een bril hebben, vonden het bijvoorbeeld niet fijn om er een VR-bril overheen te gebruiken. Anderen kregen bij gebruik misselijkheidsklachten.

Bril testen

Om vrouwen erop voor te bereiden, bieden alle tien de verloskundigenpraktijken hun patiënten de mogelijkheid om vooraf de bril te testen. Dat kan bijvoorbeeld via informatieavonden of Centering Pregnancy-bijeenkomsten. Ook liggen er aanmeldbrieven in de praktijk, waarmee vrouwen hun interesse kenbaar kunnen maken.

Toolkit 

Tot en met april is de KNOV nog betrokken bij de pilot. Toch vindt de dataverzameling ervan nog ruim een jaar plaats. De toolkit voor de implementatie van de VR-bril komt in mei. Die is dan voor verloskundigenpraktijk die VR alvast willen inzetten tijdens de bevalling. VR is geen vervanger voor medicatie, maar dient als extra ondersteuning.

Door: Nationale Zorggids