Normal_zwanger__zwangerschap__echo__4d-echo

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid om zorgverleners meer bevindingen te laten delen die voortkomen uit de NIPT-test. Zwangeren laten zich vaak alleen op de kans op het down-, edwards-, of patausyndroom testen en willen de nevenbevindingen niet weten. Die zijn namelijk optioneel. Als het aan de Gezondheidsraad is er na 1 april 2023 geen keuze meer en moet iedereen over alle chromosomale afwijkingen worden geïnformeerd. Dit meldt RTL Nieuws 

Volgens de raad kiest ongeveer 80 procent van de vrouwen ervoor om zich alleen te laten informeren over het down-, edwards-, of patausyndroom. De raad stelt dat vrouwen die de NIPT doen, omdat ze erachter willen komen of hun kindje een ernstige afwijking heeft. Het zou niet moeten uitmaken op welk chromosoom die afwijking zit, stelt de adviescommissie.

Kwaadaardige aandoening

De Gezondheidsraad stelt voor om het uitvoeringsproces zo simpel mogelijk te houden voor iedereen door alle ernstige afwijkingen te delen, maar ook door de informatie over deze Prenatale Niet-Invasieve Test begrijpelijker en toegankelijker te maken. De test kan namelijk ook vaststellen over de vrouw zelf kampt met mogelijk kwaadaardige aandoeningen, zoals kanker. Enkel voor zeldzame aandoeningen die weinig zeggen, kan een uitzondering gemaakt worden door deze buiten de uitslagen te laten.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft nog niet besloten of hij het advies overneemt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky