Zuurstofmetingen kunnen aangeboren hartafwijkingen opsporen bij baby's

Qocon verricht zuurstofmetingen bij pasgeboren baby’s. Met de saturatiemetingen (zuurstofmetingen) kunnen aangeboren hartafwijkingen eerder worden ontdekt. Dit meldt Qocon op zijn website. 

Qocon is een samenwerkingsverband tussen onder andere alle verloskundige praktijken, gynaecologen en kinderartsen in het Bravis ziekenhuis. Zij zijn onlangs gestart met saturatiemeting als screening op aangeboren hartafwijkingen. Jaarlijks worden in Nederland 1500 kinderen geboren met een hartafwijking. Ongeveer een kwart van deze hartekinderen heeft een kritische hartafwijking. Helaas wordt op dit moment nog ongeveer 30 tot 40 procent van de kritische hartafwijkingen gemist tijdens de 20-weken-echo. Tijdig medisch ingrijpen is echter van levensbelang.

Symptomen

Na de geboorte zijn de symptomen van een hartafwijking niet meteen zichtbaar. Die ontstaan meestal pas na een aantal dagen. Het meten van het zuurstofgehalte in het bloed, middels een saturatiemeting, helpt bij een vroegtijdige diagnose. Deze meting vindt plaats op basis van infrarood licht en is snel en pijnloos. Door dit bij alle pasgeborenen op een aantal vaste momenten na de geboorte uit te voeren kunnen 35 hartafwijkingen per jaar in Nederland worden opgespoord.

Door: Nationale Zorggids