Normal_justice-gdccaa3e26_1280__1_

Een nieuwe moeder die bij een notariskantoor in Zuid-Holland werkt, heeft alsnog 9 weken ouderschapsverlof gekregen na haar zwangerschapsverlof. Zij moest dit via de rechter afdwingen omdat haar werkgever zei de vrouw niet nog eens negen weken te kunnen missen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Sinds december 2021 was de vrouw bij het notariskantoor in dienst voor 17,5 uur per week. Niet lang daarna was zij in verwachting. In augustus 2022 vroeg ze haar werkgever of ze direct na haar zwangerschapsverlof nog negen weken ouderschapsverlof kon opnemen. Hoewel werknemers daar in hun eerste jaar na de bevalling recht op hebben, werd haar aanvraag afgewezen. Het bedrijf zei haar niet te kunnen missen omdat het voor die aanvullende periode niet mogelijk was om iemand aan te nemen met notariële ervaring. De genoemde reden was de arbeidsmarktkrapte.

Zwaarwegend bedrijfsbelang

Bedrijven mogen ouderschapsverlof afwijzen op grond van een zwaarwegend bedrijfsbelang en in uitzonderlijke gevallen. Daar was volgens het notariskantoor sprake van en de vrouw stapte naar de rechter. Die snapt dat de huidige arbeidsmarktkrapte tot problemen kan leiden, maar er zou geen sprake zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Immers, de collega’s van de vrouw namen haar werkzaamheden ook over toen zij zwangerschapsverlof had. Bovendien werkt ze slechts 17,5 uur per week bij het bedrijf. Nu de rechter deze uitspraak heeft gedaan, moet het kantoor haar de negen weken laten opnemen. Een hoger beroep komt er niet.

Door: Nationale Zorggids