Baby's die wel pindakaas eten hebben kleinere kans op pinda-allergie

Wie wil voorkomen dat zijn/haar kind een pinda-allergie oploopt, doet er goed aan om het kind in het eerste levensjaar wel kennis te laten maken met pindakaas. Het beste hiervoor is om het kind zachte pindakaas te geven. Zo kan het lichaam wennen aan de stoffen, en wordt de kans op een pinda-allergie kleiner. Dit meldt Metro. 

De kans om een allergie te voorkomen is het grootst wanneer je je kind tussen de aangegeven leeftijd van vier tot zes maanden wat pindakaas of pinda's laat eten. Deze pinda's moeten dan wel een gladde of babyvriendelijke structuur hebben. Wie overweegt zijn kind pindakaas te laten eten, moet er op letten dat er geen hele noten of pinda’s in zitten, vanwege mogelijk verstikkingsgevaar. Als de pinda’s geplet, gemalen of in de vorm van gladde boter zijn, mogen ze volgens officiële richtlijnen aan baby’s van ongeveer zes maanden gegeven worden.Als je je kind dat zo nu en dan laat eten, zou het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie met wel 77 procent verminderen. Als het kind pas na een jaar pinda's eet, wordt die kans met maar 33 procent verminderd. 

Eerder werd er in een ander onderzoek geadviseerd om pinda’s geheel te vermijden. Dit leidde begrijpelijkerwijs tot angst bij ouders voor het vroeg introduceren van pinda’s. Het is dus echter beter om er dus juist wél mee te beginnen. De NHS raadt aan om voedsel dat allergische reacties kan veroorzaken één voor één en in zeer kleine hoeveelheden te geven aan het kind. Zo kunnen mogelijke allergische reacties snel worden opgemerkt zonder dat dit schadelijk is voor het kind. 

Als er geen allergische reactie optreedt bij deze voedingsmiddelen, is het belangrijk om ze in het dieet van je kind te houden. Zo minimaliseer je het risico op allergieën.

Door: Nationale Zorggids