Onderzoek Erasmus MC naar stress tijdens zwangerschap is 'belangrijkste ooit'

Het Erasmus MC in Rotterdam zoekt tweeduizend stellen met een kinderwens in de stad voor een onderzoek naar omgaan met stress tijdens de zwangerschap. Tijdens deze studie is er een primeur: onderzoekers bestuderen niet alleen, maar grijpen ook direct in. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Kinderarts Vincent Jaddoe leidt het onderzoek en deelt de onderzoeksgroep op in tweeën. De ene groep krijgt extra advies en ondersteuning bij het omgaan met stress, gezond leven en gezond eten. De andere stellen krijgen de standaard informatie die ziekenhuizen bieden. Volgens Jaddoe is dit de enige manier om te onderzoeken of de adviezen en hulp die het Erasmus MC biedt effect heeft.

Vroeggeboorte

Omdat stress invloed heeft op de groei van de foetus en de kans op een vroeggeboorte vergroot, wil het Erasmus MC een interventie doen die al voor of vroeg in de zwangerschap start. De kinderen worden tot de geboorte én hopelijk  tot vijf jaar erna bestudeerd. Daarbij wordt gemeten of de genomen maatregelen om stress te verminderen effect hebben gehad op het kind.

Belangrijkste onderzoek ooit

“Dit is het belangrijkste onderzoek dat we ooit gedaan hebben. Met de onderzoeken van de afgelopen twintig jaar hebben we informatie opgehaald. Nu gaan we die informatie ook gebruiken. Uiteindelijk willen we een nieuw programma ontwikkelen voor ouders met een kinderwens”, aldus Jadoe. Het doel is optimale ontwikkeling voor ieder kind.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky